A legfrissebb adatok szerint eddig 229-en nyújtottak be bevallást a 98 százalékos különadóról, s 565 kifizető tejlesítette adatszolgáltatási kötelezettségét - utóbbi több munkavállalót is érinthet. Azért kevesebb a bevallást benyújtók száma, mint az adatszolgáltatóké, mert a bevallást elég, ha május 20-ig benyújtja az érintett. Akik siettek a bevallás benyújtásával, vélhetően azért tették, mert egyébként az szja-t tekintve visszaigénylő pozícióban vannak, s szeretnének minél hamarabb hozzájutni a nekik járó összeghez.

Az adóhatóság által kiadott közlemény szerint az eddigi tapasztalatok alapján a jogkövető magatartást gyakorló, adókötelezettségüket teljesíteni kívánó adózók számára nem okozott problémát a különadóról készítendő bevallás kitöltése és benyújtása, valamint a kifizetők is gond nélkül teljesítették az adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ezt arra reagálva igyekezett leszögezni a Nemzeti Adó és Vámhivatal, hogy a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint nehézkes, sok esetben pedig szinte lehetetlen megállapítani, mennyi is a pontos fizetni való.

Ha a volt kifizető 2005. január 1. és 2010. december 29. között különadó-alapot képező bevételt juttatott, akkor 2011. március 31-ig részletesen adatot kellett szolgáltatnia az állami adóhatóságnak. Az adatszolgáltatás magánszemélyenkénti és éves bontásban tartalmazza a volt kifizető által juttatott bevételből a különadó‑alapot képező összeget, valamint az abból korábban levont közterheket.

Az adatszolgáltatásban szereplő adatokról a magánszemély a volt kifizetőtől igazolást kérhet, de akár maga is megállapíthatja, mennyi adót kell fizetnie, ha rendelkezésére állnak az akkori bevallási nyomtatványok. Ráadásul - állítja a hatóság - a munkaviszonyának megszűnésekor a kifizető köteles volt olyan igazolásokat adni (kilépő adatlap, járulék- és egyéb jövedelemigazolás), melyekből egyértelműen megállapítható, hogy a magánszemély részére a kifizető milyen összegeket és milyen jogcímeken fizetett ki. A 2011. január 1-jétől kifizetett összegek után keletkező különadó kötelezettségről a magánszemélynek a 2012-ben kell majd számot adnia.