A magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a pénteki késői londoni kereskedésben 244 bázispont környékén mozgott a 253,9 bázispontos előző záró után - közölte a CMA DataVision.

A múlt hét elején 280 bázispont körüli, az év elején pedig még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon, vagyis két kereskedési hét alatt 36 ezer euróval, egy negyedév alatt hozzávetőleg 156 ezer euróval lett olcsóbb az egységnyi összegű magyar államadósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak díja.

A második negyedév első londoni kereskedési napjának zárására kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők most 244 ezer euró körüli éves díjat kérnek középárfolyamon a befektetőktől minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves futamidőre, a múlt héten felszámított 280 ezer, illetve az év eleji csaknem 400 ezer euró helyett.

Bóvliközelben Portugália

Három fokozattal BBB-mínuszra rontotta le Portugália osztályzatát pénteken a Fitch, az osztályzat így épp bóvli felett van, ráadásul további leminősítés sem kizárt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a piac az euróövezeti tag Görögországot jelenleg több mint négyszer kockázatosabb szuverén adósnak tartja, mint Magyarországot, a görög CDS-kontraktusok díjszabása ugyanis pénteken - az utóbbi hetekhez hasonlóan - változatlanul ezer bázispont, vagyis 10 millió euró görög adósságra számolva egymillió euró felett mozgott.

Sokkal rosszabbnak ítélik a görög és az ír helyzetet

A szintén euróövezeti tag Írország, amelytől pénteken a Standard & Poor's megvonta az elsőrendű befektetői adósminősítést, és a Fitch Ratings is leminősítési figyelőlistára vette, valamivel jobb megítélés alá esik a CDS-piacon, de az ír törlesztésbiztosítási tranzakciók is 636 bázispont környékén mozogtak a pénteki késői londoni kereskedésben.

Az S&P pénteken Londonban közölte, hogy "BBB plusz"-ra, vagyis a közepes befektetői sávba rontotta Írország hosszú futamidejű szuverén adósságának osztályzatát. Az új besorolás kilátása stabil.

Az eddigi hosszú távú ír besorolás ennél egy fokozattal jobb, elsőrendű befektetési ajánlású "A mínusz" volt.

A Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva rontotta az ír besorolást, hogy Írország esetleg csak adósságátrendezés árán veheti igénybe a majdani uniós állandó stabilitási mechanizmus (ESM) likviditási forrásait.

Görögországtól a nemzetközi hitelminősítők már hónapokkal ezelőtt a befektetési ajánlású adósosztályzatokat is megvonták, magas hozamú spekulatív - vagyis "bóvli" - kategóriába sorolva át Görögországot mint szuverén adóst.

Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek adóskockázati besorolásai nem érik el a befektetésre ajánlott szintet.