A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Még a kevésbé drasztikus megoldások választása esetén is gyógyszerhiányhoz vezethetnek az új gyógyszer-finanszírozási rendszerrel kapcsolatos kormányzati elképzelések − véli az érintettek többsége. Komolyabb gondok nem az ez évre tervezett 25,9 milliárd forintos megtakarítással, hanem a gyógyszerkassza 2012-es megkurtításával következhetnek be (először 83, majd 120 milliárd forintos csökkentést irányoztak elő a Széll Kálmán tervben). Az egyeztetésre a hétvégén átadott dokumentum szinte minden pontjánál azt jelzik, hogy az szakmai szervezetek előterjesztésein alapszik. A Gyógyszerészi Kamara elnöke, Horváth Tamás lapunk kérdésére elmondta: készítettek ugyan javaslatokat, a kormány terveiben azonban nem ezek köszönnek vissza. Véleménye szerint nincs akkora tartalék a rendszerben, amekkorát az előterjesztők remélnek. A hirtelen vágással nőnek a kockázatok, a következmények pedig biztosan súlyosak lesznek.

Eredetileg mindenki azt gondolta, hogy a hatósági gyógyszerár bevezetése csak fenyegetőzés, de a tárgyalások jelenlegi állása alapján − a kormány kőbe vésettnek tartja a gyógyszerkassza "karcsúsítására" vonatkozó számokat − ez könnyen valósággá válhat. Ennek hatására a gyártók kivonulhatnak az országból, a patikáknál pedig tömeges lehet a csőd. Horváth elmondta, 2009-ben a gyógyszertárak negyede volt veszteséges, tavaly pedig a helyzet tovább romolhatott.

Gyógyszerkassza (milliárd forint)
2010 (tény)2011 (prognózis)
Teljes forgalom468,75487
Gyártói, nagykereskedői befizetések51,353,5
Kiadások357,4370
Forrás: kormányzati előterjesztés



A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke, Korodi Karolina szerint a most megismert intézkedések is készlethiányhoz vezethetnek. A nagy értékű gyógyszerkészítmények kórházi finanszírozásba való átsorolása önmagában 40 milliárd forint bevételkiesést jelent a patikáknak.

Ingyenes ellátás: jár, de nem jut

A gyógyszerkassza megszorításai a gyártókon és beszállítókon kívül a betegekre és az egészségügyi szolgáltatókra is komoly hatással lesznek - jelentette ki a Magyar Kórházszövetség tegnap Egerben kezdődött kongresszusa előtt Rácz Jenő elnök. Az ágazat az adósságcsapdából a kormány által nyújtott 27,5 milliárd forinttal sem tud kitörni, a mindenki által szükségesnek vélt struktúraátalakítás legfeljebb enyhíti, de nem oldja meg a gondokat. A szakemberek ismét nyomatékosították: a rendszert a rendelkezésre álló erőforrásokból az előírt szakmai eljárásrendben és szolgáltatási csomaggal nem lehet működtetni. Mind többen vélik úgy, hogy felül kell írni az eljárásrendeket, szűkíteni a szolgáltatási csomagot. Rácz szerint egyre közelebb kerülünk a "járni jár, de nem jut" elv megvalósulásához.