Napok, hetek kérdése, hogy az Európai Bizottság írásban is jóváhagyja a magyar operatív programokat, ami után megjelenhetnek azok a pályázatok, melyeket már nem saját felelősségére ír ki a kormány - mondta a Napi.hu-nak Csepreghy. A 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodás dokumentumait szeptember 11-én írta alá az Európai Bizottság Magyarországgal; az operatív programok a részleteket, az egyes területek támogatási céljait, prioritásait, forrásait vázolják fel.

Amint megérkezik a jóváhagyás, úgy az előkészített anyagok már biztosan felkerülnek a következő kormányülés napirendjére, ami után megkezdődhet a minden operatív programot felölelő pályázati dömping, mely során több százmilliárd forint értékben írnak ki pályázatokat az illetékes minisztériumok - emelte ki a helyettes-államtitkár.

Nagy az érdeklődés az eddigi pályázatok iránt is

A kormány már október elején meghirdetett 9 pályázatot, mégpedig a magyar költségvetés kockázatára. Ez azt jelenti, hogy mivel a végleges uniós jóváhagyás még hiányzott, ezért a kormány saját felelősségére jelentetett meg pályázatokat, olyanokat, melyeket minden bizonnyal támogatni fog az EU a következő hét évben is, így pedig akár utólag is le tudják hívni Brüsszelből a pénzt.

Az eddig eltelt időszakban összesen 5241 pályázat érkezett, egészen pontosan 81 107 483 864 forintnyi támogatási igénnyel - tájékoztatott Csepreghy. Mint mondta, a legkedveltebb pályázat az volt, ahol technológiafejlesztésre lehetett pénzt igényelni, erre már több mint 46 milliárdnyi az igény. Ezek az összesített adatok, hiszen a helyettes-államtitkár elmondta azt is, hogy az új pályázatkezelő rendszernek köszönhetően már az is látják, ha valaki csak kitölt egy pályázatot és nem adja be azt. Amennyiben a beadott anyagokat nézzük, akkor 1191 pályázatról és 48,9 milliárdos támogatási igényről beszélhetünk.

Csepreghy szerint mivel ekkora mennyiségű támogatási igény érkezett, ezért elképzelhető, hogy egyes pályázatoknál a közeljövőben megemelik a keretösszeget - erről január végéig megszülethet a döntés

Jön a garanciamentesség

Az előző, 2007-14-es ciklusban sok vállalkozásnak gondot okozott, hogy hiába nyerték el az adott uniós pályázatnál a pénzt, az garanciához volt kötve. Ráadásul sokan ingatlanfedezetet használtak, ami egy későbbi hitelfelvételi lehetőséget is negatívan érintett - mondta Csepreghy, aki szerint éppen ezért hozták azt a szabályt, hogy január elsejétől biztosíték nyújtása nélkül juthat uniós támogatáshoz az a kedvezményezett, aki rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és nincs köztartozása.

Fontos tudnivaló, hogy a biztosítékmentesség nemcsak az új időszak fejlesztési forrásaiban részesülő kedvezményezettjei részére alkalmazható, hanem a 2007-2013-as időszakban támogatottakra is kiterjed, akik már nyújtottak biztosítékot. Ennek megfelelően a korábbi garanciákat fel lehet szabadítani, amit immár akár a tervezett fejlesztésre is költhet az adott cég, így segítve a minél előbbi megvalósulást - emelte ki a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára. Aki a feltételek megfelel, az megkapja a garanciamentességet, pályázattól és igényelt összegtől függetlenül, annyi csak a kikötés, hogy azt igényelni kell.

Amennyiben a biztosítékmentességi szabállyal visszaélést tapasztal a hatóság, a korábbiaktól eltérően - mikor adók módjára történő behajtással szankcionálta a visszaélőket -, az adószám törlését is kezdeményezi a NAV-nál.