A 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma a decembertől februárig tartó három hónapban átla­go­san 3 millió 712 ezer fő volt, 16 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, ugyanakkor 85 ezer fővel kevesebb - elsősorban a szezonális tényezők miatt - a három hónappal ezelőttinél (2010. szeptember-november) - közölte a KSH. (A tegnapi, később visszavont közlésben 18 ezerrel több foglalkoztatott szerepelt.)

A korcsoport 54,8 százalékos foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakit 0,2 százalékponttal ha­lad­ta meg. A mun­ka­­nél­­küli­ek száma a 15-74 éves korosztályban az egy évvel ko­ráb­bihoz képest ugyanakkor nyolcezer fővel - hibahatáron belül - 487 ezer főre nőtt, 11,5 százalékos munka­nél­küliségi rátát ered­ményezve. A mutató lényegében megegyezett az egy évvel ezelőttivel, az előző háromhavi értéknél (november-január) pedig 0,3 száza­lékponttal volt magasabb.

A vizsgált időszakban a 15-64 évesek 62 százaléka, azaz 4 millió 198 ezer fő jelent meg (foglalkoz­tatott­ként, illetve munkanélküliként) a munkaerőpiacon, 24 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A férfiak 68 százalékos aktivitási aránya 0,4 százalékponttal, a nők 56,2 százalékos aránya pedig 0,2 szá­­zalékponttal volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest.

Továbbra is tart az a 2010. június-augusztusi időszaktól megfigyelhető tendencia, mely szerint az előző év azonos időszakához képest a gazdasági ak­tivitás növekedése a foglalkoztatottak és a munkanélküliek létszámának együttes emelkedése mellett követ­kezik be. Ez azzal magyarázható, hogy a munkaerőpiacon korábban kívül rekedtek - az inaktívak - egyre na­gyobb arányban kezdtek munkát keresni, és váltak - munkanélküliként - gazdaságilag aktívvá.

A munkanélküliek 16,0 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves kor­osz­tály­ból került ki, az e korcsoportra számított 26,5 százalékos munkanélküliségi ráta egy százalékponttal volt ala­cso­nyabb az előző év hasonló időszakinál. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munka­nél­­­kü­liségi rátája 10,7 százalék volt, ami megegyezett az egy évvel korábbival.

A munkanélküliek 52,0 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­tartama 18,3 hónap, 2 hónappal hosszabb az előző év azonos időszakinál.