Február elején felszámolás alá került a tavaly júniusban csődvédelmet kért miskolci Diósgyőri Öntöde Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (DÖ). A hitelezők a február 7-i közzétételtől számított negyven napon belül jelenthetik be követeléseiket a felszámoló Ratis Kft.-nél. Jelenleg az átadás-átvétel zajlik, a cég helyzetével kapcsolatos bővebb információk ennek lezárulta után adhatók - mondta lapunknak Perpék Ildikó felszámolóbiztos.

A csődeljárás elindulásakor a DÖ-nek mintegy nyolcvan dolgozója volt, akik akkor már fél éve nem kaptak fizetést, többek közülük emiatt a munkaügyi bírósághoz fordultak. Az Észak-Magyarország korábbi információi szerint több tucat jogerős fizetési meghagyást bocsátott ki a bíróság, és három munkaügyi per van folyamatban. Mezei Sándor, a DÖ korábbi ügyvezetője a napilapnak úgy fogalmazott, hogy a társaság a dolgozói követelés jogalapját és összegszerűségét elismeri, azt nyilvántartja.

Az ügyvezető szerint a vállalat helyzetét a gazdasági válság rendítette meg. Mezei a csődvédelem elrendelésekor még úgy vélte, a rendelésállomány alapján a cég eredményes működése helyreállítható. Akkor a termelés anyagigényességével, a csökkenő megrendelésekkel és a vevők likviditási problémáival indokolta a fizetési kötelezettségekben fennálló késedelmeket. A DÖ a problémákat hitelből hidalta volna át.

A cégbírósági adatok szerint a négy belföldi magánszemély tulajdonában lévő társaságot 2005 júliusában jegyezték be, jogelődje a "Mária Terézia által 1770-ben alapított Diósgyőr Hámori Vasgyár öntészeti tevékenységének továbbfolytatója és szakmai örököse". A vasöntés 237 éves, az acélöntés 122 éves és az elektro-acélgyártás 97 éves tradícióval rendelkezett, a társaság jelenlegi telephelyén 1884 óta működött - derül ki a társaság honlapjáról. Kapacitása acélöntvényből 500, vasöntvényből 200, acélöntecsből 500 tonna évente, a berendezések azonban ennél lényegesen nagyobb (az egyes kategóriákban 4-60-szoros) termelést is lehetővé tesznek.

A társaság legutóbbi, online elérhető beszámolója szerint 2008-ban 943 millió forintos árbevétel mellett 900 ezer forintos mérleg szerinti eredményt ért el, forgalma gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbi azonos időszakival. Árbevételének 70 százaléka származott belföldi, fennmaradó részben exportértékesítésből, az utóbbi nagyrészt Svédországba, Németországba, Szlovákiába és Csehországba irányult.