Pénzügyi tervek

Mivel a Genesis hétfői rendkívüli közgyűlése első körben nem volt határozatképes, a megismételt gyűlésig felszabaduló órában a társaság üzleti terveit ismertette Rasztovits Zsolt vezérigazgató. A Genesis a rudabányai kitermelés beindításával 2012-re 7-11, míg 2017-re 16 millió eurós bevételt céloz meg, 2019-re pedig 14 millió eurós kumulált nyereséget remélnek - foglalta össze a társaság már korábban publikált terveit Rasztovits. Ehhez a jelen elképzelések szerint a tavaly apportált bányacégeket vonják össze és nevezik át (mindegyik felveszi a Genesis előtagot), amelyek a továbbiakban specializált tevékenységet végeznek majd - hangzott el a rendkívüli közgyűlésen.

A nyereséget terveik szerint mindig visszaforgatják a fejlesztésbe, mivel Rasztovits elmondása szerint a bányaprojekt léptéke akkora, hogy számos államnak sem lenne pénze a beindítására. Ötéves távlatban 85 millió euró a beruházás finanszírozási igénye. (Kérdés, hogy az érdemi befektetőkkel eddig is hadilábon álló Genesisnek sikerül-e ténylegesen bevonni a szükséges tőkét.)

A célokhoz idén 32 millió eurónyi beruházás, illetve működési költségek fedezetének bevonása szükséges. A tevékenység viszont részbefektetésekkel is elindítható Rasztovits elmondása szerint.

 

Kérdésekkel bombáznak a kisrészvényesek

Kisrészvényesi felvetésre, miszerint a tőkebevonás vonatkozásában az igazgatóság szembesült-e a Genesist sújtó bizalmi deficittel és kívánják-e kezelni a kérdést. A kérdésre Rényi Gábor igazgatósági tag leszögezte, valóban érzékelhető a bizalmi válság, amely a részvény árfolyamán is látszik.

A részvényesi kérdésben foglalt napelemgyártásra vonatkozó részre Rényi leszögezte, a napelemleányok értékesítéséről már megszületett a döntés, az ebből 30 hónap alatt részletekben befolyó 15 millió eurót pedig a bányászati tevékenységre kívánják majd fordítani. Ehhez fedezetként vagyoni biztosítékkal rendelkező váltók állnak a háttérben Rényi szerint.)

A 1,5 milliárd dollárnyi ásványvagyon nemzetközi auditja Rényi Gábor reményei szerint majd helyreállítja a befektetői bizalmat.

A dél-afrikai apportőrök és a tavalyi tőkeemelésben részt vevő svájci befektetők immár csaknem fél éve késő nyilvános vételi ajánlatáról szólva Rényi részvényesi kérdésre elmondta, kevés információ áll rendelkezésre. A PSZÁF 20-20 milliós (összesen 100 milliós) bírságot rótt ki, elvileg a társaságoknak április 26-ig kell megtenniük vételi ajánlatukat, ellenkező esetben értékesíteniük kell a részvényeket. Rényi szerint, amennyiben a nyilvános vételi ajánlatot nem teszik meg és nem jogszerűen járnak el, nem a Genesis veszti majd el a vagyont, hanem a társaságok.

 

A bányatervek

A kitermelés területén az ásványok és ércek (dolomit, mészkő, ólom, cink, réz, gyenge minőségű vasérc) mellett nem messze található a Rudapithecus előember lelőhelye is - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A mennyiségét és összetételét tekintve egyelőre részben még igazolás alatt álló bányavagyon egy része külszíni fejtéssel is kinyerhető. A bányavagyon felmérése és nemzetközi auditációja a vezérigazgató elmondása szerint folyamatban van.

A Genesis nem kizárólag bányatársaság akar lenni, hanem bányaipari tevékenységére építve nagy hozzáadott értékű termékek előállítója és terjesztési láncán keresztül értékesítője is - szögezte le Rasztovits. Ehhez a vezérigazgató szerint a szükséges know-how-val is rendelkeznek. (Ezek a társaság történetének korábbi szakaszában, a napelemgyártás tervezgetése idején is a társaság mérlegének igen képlékeny pontját jelentették.)

A meddőhányókban 4,3 millió tonnányi kimutatott barit, hematit, magnetit és egyéb anyagok találhatók, itt tervezik először a kitermelés beindítását. A következő 3 évben speciális betonok (sugárzásvédő, nehézbeton falazóelemek), illetve acélipari vas-visszanyerő technológia kifejlesztésére koncentrálnak majd.

 

A megismételt közgyűlés

A megismételt közgyűlésen 4 489 936 részvény (az összes szavazat 47,10 százaléka) volt jelen, ennek durván a felét Rényi Gábor érdekeltségébe tartozó részvények tették ki.

Mivel az igazgatótanács két független tagja nemrég lemondott, a közgyűlés megválasztotta dr. Nehme Salem Georges-t a Műszaki Egyetem oktatóját it-tagnak. Ezen felül független taggá minősítették, illetve beválaszották az audit-bizottságba Kálmán Gábor it-tagot.

 

A Gizella úti telephely létesítését a igen szavazat nélkül, a tartózkodások túlsúlya mellett nem szavazta meg a közgyűlés. Rényi nem értett egyet a javaslattal, mivel szerinte ez álkérdés. Április 26-ig dől el ugyanis, hogy a régi vagy új nagytulajdonosoknak mik a szándékai.

A következő napirendi pont az RK Bányatársasággal kapcsolatos szerződés elfogadásáról szólt. Az RK tavaly még az azóta értékesített Pólus Kincstől szerzett meg bizonyos kutatási jogokat és szerződőtt a kutatás végzéséről. A Rotaqua Kft-vel kötött szerződés harminc négyzetkilométernyi területre szóló kutatásról szól, összesen mintegy 500 millió forint értékben, amelyet a Genesis kizárólagos leányvállalata az RK Bányatársaság fizet a Rotaquának. Ehhez azonban közgyűlési jóváhagyás is szükséges a szerződés alapján.

Egy kisrészvényes aggályát fejezte ki, hogy vakon kellene szavazni a szerződésről, amelynek konkrét tartalmát nem ismerhetik a részvényesek.

Így a napirendi pont végül úgy módosult, hogy a közgyűlés jelen határozattal felhatalmazta az igazgatóságot, hogy a szerződést a Rotaquával 500 millió forint értékben véglegesíthesse. Ezt a megjelent részvényesek végül megszavazták.

 

A napelem story

A napelem-üzletág kapcsán Rényi leszögezte, ő is elégedetlen volt az előző igazgatóság ténykedésével. Az eredeti elképzelésekkel szemben nem találták célszerűnek egy sorozatosan nem teljesítő partnerrel (Genesis Solar Corporation, ex-Cogenco) a részvénycsere lebonyolítását. Rényi szerint a társaság szempontjából nem lett volna előnyös, ha két nagyon eltérő üzletpolitikájú tevékenység maradt volna a Genesisben. Az indoklás szerint a napelemleányok eredményeinek hiánya alááshatta volna a bányaipari tervek esetleges megvalósításának beindulásából eredő reményeket, ami az árfolyam szempontjából sem lenne üdvös.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!